Sisteme multifuncţionale de tip magnetită/tioacizi/Ag sau Au, utilizate pentru diagnioză şi tratamentul dirijat al cancerului / Multifunction systems of the magnetite/thio acids/ Ag or Au type, to be employed in cancer diagnosis and guided treatment

Rezumat tehnologie

Invenția se referă la un procedeu de obținere a unor sisteme magnetice funcţionalizate, de tip magnetită/ tioacizi/ Ag sau Au, utilizat pentru diagnoza și tratamentul dirijat al cancerului. Procedeul conform invenției constă în precipitarea nanoparticulelor de magnetită într-o soluție de tioacizi în mediu de NaOH, peste suspensia de magnetită se adaugă glucoza și azotat de argint, din care rezultă o structură triplu stratificată de tip miez-înveliș.

Cuvinte cheie

nanoparticule magnetice; nanostructuri de tip miez înveliș; stabilizare și decorarea suprafeței de magnetită.

Contextul și conceptul de bază al tehnologiei

Prezenta cerere de brevet prezintă, în premieră, sisteme complexe de tip Fe3O4/tioacizi/nanoAg sau Au precum și tehnologia de obținere a acestora. Aceste sisteme sunt eficiente pentru diagnoza şi tratamentul loco-regional, țintit al cancerului prin hipertermia produsă de componenta magnetică expusă la un câmp electromagnetic extern, prin acțiunea nanoparticulelor de Au sau Ag precum și prin fototerapia indusă de excitarea nanoparticulelor de Au sau Ag.

Sistemele multifuncționale propuse utilizează metode neconvenționale de tratare a cancerului prin utilizarea atât a magnetitei cât și a nanoparticulelor (și ionilor) de Au / Ag care induc apoptoza prin diverse mecanisme. Aceste sistemele multifuncționale conțin particule magnetice (în special magnetită) cu rol anti-tumoral indus prin hipertermie, o componenta organica (tioacizi) cu rol de agent de legare – linker și nanoparticule de Ag sau Au cu rol anti-tumoral și antiseptic indus de prezența acestor nanoparticule sau de excitarea acestor nanoparticule prin fototerapie.

Combinarea nanoparticulelor de magnetită cu cele de Ag sau Au este deosebit de utilă deoarece astfel este permisă atât tratarea cancerului prin diverse mecanisme dar asigura și un mediu septic împiedicând astfel dezvoltarea infecțiilor la nivelul organului sau țesutului tratat. Aceste sisteme pot fi dirijate în câmp magnetic spre zona de interes și astfel se poate asigura țintirea – o mai bună eficiență în zona tumorală, acest aspect este în special important dacă se urmărește livrarea de citostatice.

Avantaje și elemente competitive

Structurile stratificate de tip miez-înveliș pe bază de Fe3O4/tioacid/Ag sau Au sau compozite pot fi valorificate în tratamentul și diagnoza cancerului ținând seama de proprietățile componentelor dar mai ales de sinergismul între ele. Astfel, miezul magnetic permite dirijarea în câmp magnetic și generarea de hipertermie, nanoparticulele de Ag induc activitate antimicrobiană şi antitumorală intrinsecă sau pot genera foto-termie în timp ce încărcătura de medicament poate asigura activitatea antitumorală necesară pentru tratamentul cancerului.

Sinergismul dintre componente permite ca eliberarea substanței active să se realizeze la comandă externă, ca urmare a iradierii cu câmpuri adecvate, evident într-o modalitate țintită, asigurată de câmpurile magnetice sau de decorarea suplimentară a acestor structuri cu receptori adecvați. Suplimentar, nanostructurile prezentate pot acționa ca agenţi de contrast de fază în imagistică/diagnoză.

Domenii de utilizare și oportunități de piață

Structurile propuse în cadrul invenției sunt destinate diagnozei și tratamentului țintit al cancerului. Aceste nanoparticule pot fi utilizate ca transportori eficienți în tratamentul diverselor boli astfel încât există perspectivele extinderii gamei de aplicaţii.

Statutul / stadiul protecției Proprietății Intelectuale

Brevet acordat
Titlu: Sisteme multifuncţionale de tip magnetita/tioacizi/Ag sau Au, utilizate pentru diagnoza şi tratamentul dirijat al cancerului
Data de prioritate: 30.10.2014
Număr Brevet: RO129824(B1)

Colaborări solicitate

Colaborarea solicitată: (de exemplu, licență, contract de cercetare și dezvoltare, dezvoltare în comun, Venture Capital, …)
Continuarea cercetărilor pe baza de contract de cercetare, pentru creșterea Nivelului de Maturitate Tehnologică de la nivelul actual de dezvoltare de la TRL 4. O etapă importantă revine fazei clinice de dezvoltare.

Contact

Serviciul Inovare și Transfer Tehnologic
Splaiul Independenței, nr.313, R408, București,Romania Tel: +4021 402 9584
Email: sitt@upb.ro, alexandru.marin@upb.ro