Proteză totală de cot constrânsă, din aliaj cu memoria formei cu sistem de fixare tip balama șI sistem de cuplare bazat pe efectul de memorie a formei

Rezumat tehnologie

Invenția se referă la o proteză totală de cot constrânsă, realizată din aliaje biocompatibile cu memoria formei și polimer destinată să înlocuiască articulația cotului uman afectată ca urmare a accidentelor sau a bolilor osoase sau articulare. Proteza are patru componente: o componentă cubitală (1), o componentă humerală (2) și 2 inele din plimer sau ceramică (3, 4). Fixarea este realizată prin activarea proprietăților de memorie a formei aliajului, ceea ce înseamnă că poziția deschisă este activată la o temperatură scăzută, iar poziția închisă este activată la o temperatură ușor mai mică decât temperatura corpului uman.

Cuvinte cheie

proteză totală de cot; constrânsă; memoria formei.

Contextul și conceptul de bază al tehnologiei

Rolul articulației artificiale este de a reproduce mișcarea naturală a brațului, asigurând, de asemenea, posibilitatea de a prelua solicitările mecanice, fie în situația de ținere în mână, fie în cea de ridicare de sarcini într-o limită rezonabilă. Proteza totală de cot a fost propusă pentru prima dată în 1970. În prezent, există două tipuri generale de proteze totale de cot: constrânsă (cu varianta semiconstrânsă) și neconstrânsă. Protezele totale de cot constrânse sunt cel mai frecvent utilizate (Coonrad-Morrey, GSB III, Discovery, PROSNAP etc.) și implică o legătură mecanică între componentele cubitală și humerală, în timp ce varianta neconstrânsă nu implică o legătură mecanică. Legătura mecanică poate fi realizată cu un pivot, un șurub sau un alt element de fixare a celor două componente, ceea ce permite rotirea acestora ca o balama. Cu toate acestea, se recomandă ca această constrângere să permită totuși un joc al celor două componente, altfel crește riscul de rupere a sistemului articular artificial. Dezavantajul major al acestui sistem este reprezentat de ruperea dispozitivului de fixare sau de deteriorarea/uzura componentelor polimerice din cauza îndoirii știftului și a concentrării tensiunilor mecanice în zonele nefavorabile. Sistemul semiconstrâns este similar cu cel constrâns, dar legătura nu este fermă, ci permite un joc / mișcare varus-valgus de aproximativ 5-10 ° similar unei articulații normale / naturale. Protezele neconstrânse de cot (Souter Strathclyde, Capitellocondilare, Pritchard ERS, Kudo tip 3, iBP etc.) au avantajul că sunt alcătuite doar din două componente care se sprijină una pe alta sau la distanță, aplicate pe articulație. Faptul că este un sistem simplu (doar două componente) poate fi considerat un avantaj față de protezele constrânse.Dezavantajul lor este reprezentat de posibilitatea de subluxație sau luxație a articulației atunci când zona cotului a avut un grad ridicat de distrugere. Se consideră că acestea au o rată de eșec ridicată pe termen lung.
În imaginea de mai jos este reprezentat designul nou al protezei constrânse.

Avantaje și elemente competitive

Avantajul invenției constă în faptul că, deși se referă la o proteză constrânsă, elementele de fixare a componentei cubitală cu componenta humerală sunt înlăturate și se bazează pe efectul de memorie al aliajului folosit la realizarea ei (cel mai eficient fiind TiNi, compus stoichiometric), prin care fixarea componentelor se face la o temperatură ușor inferioară celei a corpului uman.

Domenii de utilizare și oportunități de piață

Domeniul de utilizare este cel medical. Oportunitățile de piață rezidă în propunerea unei soluții eficiente și simple, cu durată de utilizare extinsă, care să înlocuiască sistemele complexe, scumpe și cu durată de viață limitată.

Statutul / stadiul protecției Proprietății Intelectuale

Titlu: PROTEZĂ TOTALĂ DE COT CONSTRÂNSĂ, DIN ALIAJ CU MEMORIA FORMEI CU SISTEM DE FIXARE TIP BALAMA ȘI SISTEM DE CUPLARE BAZAT PE EFECTUL DE MEMORIE A FORMEI
Data de prioritate: 17.03.2016
Număr Brevet: RO131261B1

Colaborări solicitate

Valorificarea tehnologiei obtinute printr-un contract de licenta acordata unui partener economic interesat, cu posibilitatea continuarii unei colaborari pe baza de contract de cercetare, pentru cresterea nivelui TRL al tehnologiei de la nivelul din faza acuala de dezvoltare (TRL 3).

Contact

Serviciul Inovare și Transfer Tehnologic
Splaiul Independenței, nr.313, R408, București,Romania Tel: +4021 402 9584
Email: sitt@upb.ro, alexandru.marin@upb.ro