Dispozitiv ortopedic de corectare a defectului talipes calcaneus/ talipes calcaneovalgus

Rezumat tehnologie

Metodă de tratament a defectului Talipes calcaneus/ Talipes calcaneovalgus, caracterizată prin dezvoltarea unui dispozitiv ortopedic care să corecteze defectul printr-o deplasare uniformă și constantă în timp a tălpii, evitând gipsarea sau intervențiile chirurgicale repetate asupra zonei afectate.

Cuvinte cheie

defect Talipes calcaneus/Talipes calcaneovalgus; dispozitiv ortopedic; corectarea unei malpoziții.

Contextul și conceptul de bază al tehnologiei

Invenția se referă la un dispozitiv ortopedic pentru corectarea unei malpoziții a piciorului exprimată prin defectele talipes calcaneus și talipes calcaneovalgus, variante particulare de Talus valgus, și la procedeul de obținere al acestuia. Cele mai întâlnite malpoziții ale piciorului la nou-născuți, consecință a menținerii poziției fetale in uter, sunt: picior talus, picior valgus, picior talus valgus, ultima fiind cea mai frecventa, când piciorul se află într-o poziție exagerată de flexie dorsală, sprijinit pe marginea interna, forma piciorului fiind normală.

Dispozitivul ortopedic de corectare a defectului Talipes calcaneus/ Talipes calcaneovalgus, conform invenției, este alcătuit dintr-un subansamblu fix, care se fixează pe gamba piciorului, un subansamblu mobil, care se prinde pe laba piciorului cu defect, un angrenaj melc – roată melcată și un capac gradat, care se fixează cu ajutorul unor șuruburi cu cap înfundat.
În construcția propusă, dispozitivul ortopedic corectează defectul Talipes calcaneus/ Talipes calcaneovalgus fără a mai fi necesară gipsarea sau intervenția chururgicală, prin reglarea incrementală a angrenajului melc – roată melcată, acționând o rozetă. Angrenajul melc – roată melcată permite realizarea mișcării unghiulare a subansamblului mobil într-o singură direcție, stabilită prin construcție, autoblocându-se în sensul invers al incrementului unghiular prevăzut.

Dispozitivul este prevăzut, pe toate suprafețele ce intră în contact cu pielea, cu o căptușeală textilă biocompatibilă, care are rolul de a evita formarea escarelor de presiune ce apar în urma utilizării pe timp îndelungat a dispozitivelor ortopedice de corectare a diverselor defecte. Toate elementele textile de tip căptușeală sunt schimbabile.
Dispozitivul ortopedic de corectare a defectului Talipes calcaneus/ Talipes calcaneovalgus, conform invenției, este alcătuit dintr-un subansamblu fix (1) care se fixează pe gamba piciorului, un subansamblu mobil (2) care se prinde pe laba piciorului cu defect, un angrenaj melc (3) – roată melcată (4), un capac gradat (5), care se fixează cu ajutorul unor șuruburi cu cap înfundat (6) și (7).

Avantaje și elemente competitive

Talus valgus de tip Talipes calcaneus/ Talipes calcaneovalgus, în forme severe, se poate corecta prin gipsare sau intervenție chirurgicală, iar cele mai mari șanse de remediere fără a apela la varianta din urma de tratament implică inițierea corectării cât mai timpurie. În prezent, pentru remediere se folosesc: metoda Ponseti de întindere și gipsare, care presupune ca un medic să întindă piciorul copilului înspre poziția anatomică corectă și să-l imobilizeze în acea postură cu un gips, însă este necesară schimbarea săptămânală, timp de mai multe săptămâni și metoda Kite care presupune corecție graduală pentru a corecta problema, folosind manipulări repetate. Acestea au însă dezavantaje importante, reprezentate de faptul că problema trebuie corectată pas cu pas, prin iterații repetate, consumatoare de timp, greu de efectuat și greu de suportat de către micii pacienți.

Problema tehnică pe care o rezolvă invenția constă în realizarea unui dispozitiv ortopedic care să corecteze defectul Talipes calcaneus/ Talipes calcaneovalgus printr-o deplasare uniformă și constantă în timp a tălpii, evitând gipsarea sau intervențiile chirurgicale repetate asupra zonei afectate.

Domenii de utilizare și oportunități de piață

Dispozitivele ortopedice pentru corectarea defectului de talipes calcaneus/talipes calcaneovalgus sunt utilizate în tratamentul afecțiunilor piciorului. Acestea pot fi utilizate în cabinetele medicale, clinici și spitale pentru a ajuta la corectarea poziției piciorului în timpul creșterii și dezvoltării copilului. Oportunitățile de piață pentru aceste dispozitive sunt mari, deoarece afecțiunile piciorului sunt comune la copii și necesită o intervenție precoce și constantă pentru a preveni problemele pe termen lung. De asemenea, aceste dispozitive pot fi achiziționate de
către părinți pentru utilizare la domiciliu, pentru a asigura o corectare continuă și constantă a poziției piciorului copilului lor.

Statutul / stadiul protecției Proprietății Intelectuale

Titlu: DISPOZITIV ORTOPEDIC DE CORECTARE A DEFECTULUI TALIPES CALCANEUS/ TALIPES CALCANEOVALGUS
Data de prioritate: 26/02/2021
Număr Brevet: RO 133750 B1

Colaborări solicitate

Valorificarea tehnologiei obtinute printr-un contract de licenta acordata unui partener economic interesat, cu posibilitatea continuarii unei colaborari pe baza de contract de cercetare, pentru cresterea nivelui TRL al tehnologiei de la nivelul din faza acuala de dezvoltare (TRL 3).

Contact


Augustin SEMENESCU
Splaiul Independenței, nr.313, 060042, sect.6, București,Romania Tel: +40721 129 386
Email: augustin.semenescu@upb.ro, asemenescu2002@yahoo.com