Dispozitiv medical biocompozit pentru reconstructia extinsă a țesuturilor moi

Rezumat tehnologie

Metodă de diminuare a complicațiilor de tipul prolapsului de organe, aderențelor intestinale sau al blocajelor intestinale, caracterizată prin dezvoltarea unui dispozitiv medical biocompozit care prin multifuncționalitatea materialului flexibil biocompozit și a sistemului de prindere modular, permit o reconstrucție anatomică personalizată și care reduc atât durata intervenției chirurgicale, cât și durata managementului pre-operativ și planificarea procedurii, îmbunătățind rezultatele operațiilor de reconstrucție anatomică.

Cuvinte cheie

dispozitiv medical; biocompozit; reconstrucție; țesuturi moi.

Contextul și conceptul de bază al tehnologiei

Invenția se referă la un dispozitiv medical biocompozit pentru reconstrucția extinsă a țesuturilor moi și la tehnologia de fabricare a acestuia, dispozitiv care permite personalizarea structurii compozite prin armare diferențiată pe zone funcționale, în corelație cu tipul de operație chirurgicală reconstructivă, asigură o etanșare perfectă și împiedică migrarea proprie prin elemente anatomice profilate; previne încapsularea, erodarea și formarea aderențelor prin intermediul membranei de silicon, împiedică prolapsul organelor în cavitatea abdominală și zona pelvină prin armarea diferențiată cu fibre măcinate și prin sistemul modular de prindere, asigură confortul pacientului în cazul distensiilor abdominale prin asigurarea unei elasticități variabile de-a lungul suprafeței sale și este utilizat pentru reconstrucții anatomice extinse în cazul prolapsului organelor în zona pelvină sau în cazul diferitelor tipuri de hernii (ombilicală, inghinală, ventrală sau femurală), dar și în cazul leziunilor traumatice extinse apărute în urma operațiilor radicale de tipul exenterațiilor pelvine totale în vederea reducerii complicațiilor și scăderea ratei de mortalitate a pacienților.

Tehnicile actuale de reconstrucție anatomică a leziunilor traumatice extinse, survenite în urma herniilor sau a operațiilor de postexentrație, presupun autotransplantul de țesut sau utilizarea unor dispozitive de tip plasă. Apariția complicațiilor cu rate de reintervenție (30-50%) și de mortalitate (aproximativ 50%) ridicate impun dezvoltarea unor noi dispozitive medicale.

Problemele tehnice pe care le rezolvă invenția constau în aceea că: structura compozită poate fi personalizată prin armare diferențiată pe zone funcționale, în corelație cu tipul de operație chirurgicală reconstructivă (hernie abdominală, inghinală, ombilicală, ventrală sau femurală; exenterație anterioară, posterioară sau totală), optimizând caracteristicile mecanice ale dispozitivului medical în funcție de zona anatomică reconstruită; asigură o etanșare perfectă și împiedică migrarea dispozitivului prin elemente anatomice profilate; previne încapsularea, erodarea și formarea aderențelor prin intermediul membranei de silicon; împiedică prolapsul organelor în cavitatea abdominală și zona pelvină prin ranforsarea diferențiată cu fibre măcinate și prin sistemul modular de prindere, care permit adaptarea și fixarea dispozitivului pe diferite tipuri de țesuturi și organe; asigură confortul pacientului în cazul distensiilor abdominale prin grade de elasticitate variabile pe suprafața dispozitivului.

Avantaje și elemente competitive

Avantajele dispozitivului medical biocompozit, conform invenției, constău în diminuarea complicațiilor de tipul prolapsului de organe, aderențelor intestinale sau a blocajelor intestinale prin multifuncționalitatea materialului flexibil biocompozit și a sistemului de prindere modular, care permite o reconstrucție anatomică personalizată. Modulariatea și multifuncționalitatea dispozitivului medical reduc atât durata intervenției chirurgicale, cât și durata managementului pre-operativ și planificarea procedurii. Dispozitivul medical biocompozit pentru reconstrucția țesuturilor moi îmbunătățește rezultatele operațiilor de reconstrucție anatomică, prin reducerea complicațiilor, scăderea ratei de mortalitate și creșterea calității vieții pacienților.

Dispozitivul medical biocompozit, conform invenției, constituit dintr-o membrană siliconică, un strat din fibre de mătase țesute și zone de ranforsare cu fibre măcinate de mătase și poliester, rezolvă aceste probleme tehnice și înlătură dezavantajele menționate anterior prin aceea că permite adaptarea structurii biocompozite în funcție de tipul operației de reconstrucție prin armarea diferențiată a zonelor funcționale și prezintă structuri anatomice profilate pentru etanșare și personalizare.

Domenii de utilizare și oportunități de piață

Dispozitivul medical biocompozit pentru reconstructia extinsă a țesuturilor moi este realizat în două tipuri de variante constructive: personalizat și standardizat. Dispozitivul personalizat prezintă suprafețe și structuri cu forme anatomice preluate din datele CT ale pacientului pentru care este fabricat. Dispozitivele standardizate vor fi disponibile într-o gamă de dimensiuni corespunzătoare datelor antropometrice ale populației din România. Din punct de vedere al formei, dispozitivul medical biocompozit se va fabrica cu următoarele configurații: rectangular,
circular, eliptic, hexagonal, complex anatomic (dispozitiv personalizat). Acesta are o gamă largă de domenii de utilizare în medicină, precum chirurgia reconstructivă și chirurgia oncologică.

Pe piața dispozitivelor medicale, există oportunități semnificative pentru dispozitivele medicale biocompozite pentru reconstrucția extinsă a țesuturilor moi. Aceste dispozitive oferă un avantaj distinct față de alte dispozitive medicale, deoarece sunt fabricate din materiale biocompatibile și au o capacitate unică de a sprijini creșterea țesuturilor vii. De asemenea, acestea pot fi adaptate pentru a satisface nevoile specifice ale pacienților și ale intervențiilor chirurgicale. În plus, având în vedere creșterea globală a numărului de intervenții chirurgicale și a cererii de tratamente personalizate, se estimează că piața dispozitivelor medicale biocompozite va continua să crească în următorii ani.

Statutul / stadiul protecției Proprietății Intelectuale

Titlu: DISPOZITIV MEDICAL BIOCOMPOZIT PENTRU RECONSTRUCTIA EXTINSĂ A ȚESUTURILOR MOI

Data de prioritate: 28/05/2021
Număr Brevet: RO 133123 B1

Colaborări solicitate

Valorificarea tehnologiei obtinute printr-un contract de licenta acordata unui partener economic interesat, cu posibilitatea continuarii unei colaborari pe baza de contract de cercetare, pentru cresterea nivelui TRL al tehnologiei de la nivelul din faza acuala de dezvoltare (TRL 3).

Contact

Cristian-Vasile DOICIN
Splaiul Independenței, nr.313, 060042, sect.6, București,Romania Tel: +40745 998 099
Email: cristian.doicin@upb.ro, cristian.doicin@cont-edu.pub.ro