Dispozitiv de posturare a antebrațului spastic în vederea injectării de toxină botulinică

Rezumat tehnologie

Dispozitivul, conform invenției, are ca scop îmbunătățirea reabilitării medicale prin tratamentul cu injectare de toxină botulinică în antebrațul spastic la pacienții cu afecțiuni neurologice centrale. Dispozitivul este reglabil pentru a se adapta conformației anatomice specifice fiecărui pacient, asigură poziționarea antebrațului pentru acces ușor la zona destinată injecției și fixează antebrațul și brațul pentru a împiedica mișcările spastice. Dispozitivul se poate fixa pe orice tip de scaun. Destinația dispozitivului este medicina umană – reabilitare medicală.

Cuvinte cheie

reabilitare medicală; injectare toxina botulinică.

Contextul și conceptul de bază al tehnologiei

Spasticitatea reprezintă o creștere involuntară a tonusului muscular, este principala și cea mai gravă problemă care apare la pacienții care au suferit leziuni ale neuronilor motori centrali (accidente vasculare cerebrale – AVC, traumatisme, tumori cerebrale, scleroza multiplă, afecțiuni ale măduvei spinării, boli neurodegenerative) și are un impact dramatic asupra activităților zilnice și asupra calității vieții pacientului și a aparținătorilor acestuia. Principalele simptome ale spasticității sunt: contracturi musculare, slăbiciune musculară, deficit senzorial și coordonare deficitară.

Pentru terapia multimodală a spasticității membrelor după accidente vasculare cerebrale, injectarea de toxina botulinică este indispensabilă. Injectarea locală de toxină botulinică s-a dovedit eficientă și în tratamentul hipertoniei musculaturii scheletale și netede.
Standardul de aur în tratamentul spasticității este injectarea de toxină botulinică în mușchiul spastic, de aceea injectarea cu precizie constituie condiția esențială pentru eficiența acestui tratament, ceea ce este foarte dificil atunci cand mușchii ce se doresc a fi injectați sunt în vibrație spastică și sunt și de dimensiuni mici, ca de exemplu mușchii antebrațului.
Problema actuală este dată de faptul că antebrațul spastic se contractă brusc, involuntar, aleatoriu și, în consecință, este foarte greu de tratat prin injectare de toxină botulinică. Invenția rezolvă această problemă prin posturarea antebrațului pentru accesul facil la zona tratată și prin imobilizarea antebrațului pentru a face injectarea în condiții de siguranță și exact în locul determinat ecografic.

Scopul invenției este de a îmbunătăți reabilitarea medicală prin posturarea și imobilizarea antebrațului spastic în vederea injectării cu precizie a toxinei botulinice.
Dispozitivul se utilizează prin prinderea sa de orice tip de scaun, pe sub fundul scaunului. Montajul se poate face pentru tratarea antebrațului drept sau a antebrațului stâng. Acest montaj este ușor de realizat prin strângerea manuală a patru piulițe striate. După montarea dispozitivului, pacientul este așezat pe scaun. Antebrațul care urmează a fi tratat se poziționează în dispozitiv cu partea care va fi tratată în sus.
Brevetul prezintă două exemple de utilizare a invenției.

Avantaje și elemente competitive

Avantaje:

  1. Împiedicarea mișcării spastice a membrului superior.
  2. Reglare, poziționare și blocare a membrului superior, adaptată conformației anatomice prin:
    • Deplasări și rotiri relative ale tuturor pieselor asamblate;
    • Utilizarea de benzi velcro (pentru braț și antebraț) și de piulițe striate.
  3. Poziționare ventrală, dorsală sau în orice poziție intermediară a antebrațului.
  4. Tratamentul ambelor mâinii.
  5. Asamblare pe orice tip de scaun.
  6. Creșterea eficienței tratamentului și la scurtarea timpului de administrare a toxinei botulinice.
  7. Tratamentul este făcut o singură persoană care se poate concentra numai asupra injectării cu precizie.
  8. Dispozitivul foarte ieftin deoarece:
    • se folosesc materiale ieftine, din comerț;
    • este compus dintr-un număr redus de piese;
    • se folosesc piese standardizate (șuruburi și piulițe) cu aceleași dimensiuni și care se
      achiziționează din comerț;
    • piesele specifice (nestandardizate) sunt simple;
    • prelucrarea simplă: se fac operații simple, cu precizie medie, folosind unelte ieftine, de uz
      general;
    • montajul simplu realizat de personal cu calificare scăzută sau medie, cu scule simple.

Domenii de utilizare și oportunități de piață

Destinația dispozitivului este medicina umană – reabilitare medicală. Poate fi folosit de către orice unități din rețeaua medicală, de orice mărime și/sau complexitate, începând cu spitale de înaltă specializare până la cabinete medicale dotate cu minim de aparatură medicală de reabilitare medicală.

La ora actuală, procedura de injectare de toxina botulinică se face prin două metode: injectarea folosind repere anatomice și injectarea sub control ecografic. În prezent, pe piață nu există un sistem care să împiedice mișcarea spastică în timpul injectării toxinei botulinice.

Statutul / stadiul protecției Proprietății Intelectuale

Titlu: DISPOZITIV DE POSTURARE A ANTEBRAȚULUI SPASTIC ÎN VEDEREA INJECTĂRII DE TOXINĂ BOTULINIC
Data de prioritate: 30.06.2020 – BOPI nr. 6/2020
Număr Brevet: RO134191 A2

Colaborări solicitate

Dispozitivul este realizat în faza de prototip la nivel TRL 8 și poate fi produs în serie. Solicităm parteneriatul cu un agent economic pentru producție și comercializare.

Contact

Serviciul Inovare și Transfer Tehnologic
Splaiul Independenței, nr.313, R408, București,Romania Tel: +4021 402 9584
Email: sitt@upb.ro, alexandru.marin@upb.ro