Rezumat tehnologie
Tehnologie de obţinere a unor compoziţii antibacteriene şi antifungice pe bază de nanoparticule de argint pentru tratarea obiectelor din piele precum mânuşi, pantofi, branţuri din piele sau obiecte sportive precum mingiile. Soluţiile pe bază de nanoparicule de argint se pot utiliza şi la tratarea pergamentelor şi coperţilor din piele ale înscrisurilor pentru a le conferi o rezistenţă sporită contra mucegaiurilor şi atacurilor bacteriene.
După aplicarea soluţiei alcoolice, nanoparticulele de argint vor rămâne fixate în structura proteică a pielii şi vor oferi o protecţie antimicrobiană de durată.
Cuvinte cheie
antibacterian; antifungic; argint; piele.
Contextul și conceptul de bază al tehnologiei
Condiţiile improprii de stocare a obiectelor din piele pot conduce la dezvoltarea bacteriilor, fungilor sau mucegaiurilor pe suprafaţa acestora. In cazul anumitor obiecte, simpla utilizare a lor (încălțăminte, brățări etc) duce la apariția umezelii în contact cu pielea transpirată şi favorizează dezvoltarea florei microbiene, fapt indicat de mirosul specific pe care aceste obiecte îl capătă şi efecte adverse asupra sănătății persoanelor. Pentru îndepărtarea florei microbiene fiecare persoană încearcă diverse metode, de la simpla spălare (cu riscul de a deteriora ireversibil obiectul din piele), până la tamponarea cu soluții de oțet, aplicarea de creme protectoare peste flora microbiană, sau tamponarea cu alcool medicinal. Nici una dintre aceste metode nu asigură o protecție antimicrobiană de durată şi de cele mai multe ori aplicarea lor duce la scăderea duratei de viață a obiectului prin deteriorarea pielii.
In acest moment nu există o soluție accesibilă în mod direct consumatorilor prin care aceştia să îşi poată trata singuri diversele obiecte din piele pe care le dețin, în funcție de necesități. De asemenea nu exista o metodă prin care sa poată fi tratate obiecte din piele atât de diferite precum branțuri, mingii, brățări sau coperți. Metodele enumerate nu oferă în mod real o protecție, ci sunt doar paliative pentru îndepărtarea anumitor efecte vizibile precum mirosul sau acoperirea zonelor afectate în speranța că nu se mai observă. Nici una dintre metodele de curățare nu asigură o protecție de lungă durata suportului proteic din piele. Pentru a avea un efect antimicrobian de durată, agenții care asigură activitatea antifungică şi antibacteriană trebuie să rămână în contact cu suportul proteic al pielii.
Avantaje și elemente competitive
Avantajele soluţiilor de igenizare propuse constau în activitatea sinergică, complexă a agenţilor antimicrobieni,, nanoparticule de Ag trigonale, stabilizate cu polimeri biocompatibili glicerină şi alcool izopropilic precum şi în faptul ca se poate asigura o activitate antibacteriană şi antifungică de durată după aplicare. De asemenea este foarte
important faptul că această soluţie permite tratarea individuală a diverselor obiecte din piele, în funcţie de necesităţi, obiecte care nu au avut un astfel de tratament aplicat în momentul fabricării lor. Soluţia este aplicabilă şi în cazul coperţilor din piele şi a pergamentelor, ajutând la prezervarea îndelungată a acestora.
Nanoparticulele de Ag stabilizate cu polimeri biocompatibili de tip PVP sau PEG vor adera la fibrele proteice şi vor rămâne prinse atât la suprafaţa obiectului cât şi în mai adânc în stuctura pielii şi vor asigura o activitate antibacteriană şi antifungică de durată. Aderenţa nanoparticulelor se va realiza şi prin dezvoltarea unor legături covalente Ag-S prin intermediul grupărilor -SH din proteine. În aceste condiţii, legarea chimică a nanoparticulelor de Ag va asigura o activitate antimicrobiană prelungită şi, mai mult, eliberarea ionilor de Ag sau a nanoparticulelor în mediu va fi mai scăzută deci implicaţiile negative asupra mediului vor fi reduse.
Domenii de utilizare și oportunități de piață
Prezenta invenţie se refera la obţinerea unor compoziţii formate din nanoparticule de argint protejate cu polimeri biocompatibili, pentru tratarea obiectelor din piele precum mânusi, feţele şi interiorul pantofilor, branţuri, alte articole vestimentare din piele gen pantaloni, haine, şepci, curele, portofele (în general produse de marochinărie) precum şi a pergamentelor şi coperţilor din piele etc., pentru a le conferi o protecţie antimicrobiană. Anumite produse din piele, precum mânuşile, brăţările, şepcile, pantalonii, portofelele, borsetele etc intră în contact direct cu corpul uman şi pot în timp să devină focare de dezvoltare a bacteriilor şi fungilor, având în vedere existenţa mediului umed şi proximitatea pielii umane. In cazul altor produse precum pantofii, manuşile, pantalonii etc există un contact prelungit între suprafeţele acestor obiecte şi diverse zone publice care pot avea un grad mai mic sau mai mare de contaminare cu microbi. Spălarea acestor produse din piele nu este posibilă în toate cazurile şi în consecinţă conferirea unei protecţii antimicrobiene printr-un tratament uşor de aplicat prezintă multiple avantaje. Stocarea sezonieră a obiectelor din piele (mânuşi şi cizme peste vară sau pantofi şi mingii peste iarnă) poate duce la dezvoltarea unor colonii microbiene (fungi în special) pe suprafeţele mai puţin aerisite. Astfel de obiecte capătă un miros specific de mucegai şi pot prezenta un real pericol pentru sănătate. Una dintre problemele actuale cu care se confruntă bibliotecile, arhivele, dar şi colecţionarii particulari sau clienţii ocazionali ai anticariatelor, este reprezentată de degradarea pergamentelor sau a coperţilor din piele ale cărţilor. Acest tratament asigură o rezistenţă sporită a suportului de tip proteic (pergament sau copertă din piele) faţă de atacul fungic şi faţă de dezvoltarea coloniilor microbiene.
Statutul / stadiul protecției Proprietății Intelectuale
Brevete acordate /Cereri de brevet în așteptare (CBI)
Titlu: COMPOZIȚII ŞI PROCEDEU DE TRATARE A OBIECTELOR DIN PIELE PENTRU CONFERIREA ACTIVITĂŢII ANTIBACTERIENE ŞI ANTIFUNGICE
Data de prioritate: 11.03.2021
Număr Brevet: RO135964(A2)
Colaborări solicitate
Valorificarea tehnologiei obtinute printr-un contract de licenta acordata unui partener economic interesat, cu posibilitatea continuarii unei colaborari pe baza de contract de cercetare, pentru cresterea nivelui TRL al tehnologiei de la nivelul din faza acuala de dezvoltare (TRL 3).
Contact
Serviciul Inovare și Transfer Tehnologic
Splaiul Independenței, nr.313, R408, București,Romania Tel: +4021 402 9584
Email: sitt@upb.ro, alexandru.marin@upb.ro